Alliansringen och dess vackra innebörd

Alliansringar är ringar som symboliserar ”alliansen” mellan två personer som älskar varandra. Till skillnad från vissa andra typer av ringar så har alliansringen inte ett specifikt användningsområde utan kan fungera både som vigselring, förlovningsring eller jubileumsring.

Vad som definierar en alliansring är den klassiska stilen med flera små stenar som normalt sett går i ett löpande band. Ringar med en enda sten kan alltså aldrig anses vara en alliansring. Ibland kan ett sådant mönster vara ganska kort, till exempel så lite som 3-4 stenar, men det kan också gå runt hela ringen. Sådana alliansringar kallas ibland också för evighetsringar eftersom mönstret är oändligt (evigt).

Flera stenar i mönster

I de flesta fall består mönstret av 5-10 stenar, dock kan det vara så mycket som 10-20 stenar om det är två linjer istället för en, vilket också förekommer. Alliansringar kan bäras av både män och kvinnor men det är huvudsakligen och traditionellt en feminin design som uppskattas av damer snarare än herrar. Män tenderar att oftare bära ringar med en skåra, linje eller liknande som kan anses vara liknande alliansringen fast utan stenar. Dessa kallas dock inte för alliansringar just eftersom de saknar stenar.

Inte lågbudget, men inte nödvändigtvis dyrt

Eftersom alliansringen har ett flertal stenar så är sällan alliansringar det billigaste alternativet, eller i vart fall inte vad som skulle kunna kallas för lågbudget. Däremot kan stenarna vara av lägre vikt och ha en enklare slipning per sten, vilket gör att totalpriset inte heller skenar iväg. En alliansring med 10 diamanter som är princesslipad på 0,05-0,06 karat kan se fenomenalt exklusiv ut men behöver inte kosta mer än 12-15 000 kr, vilket ligger runt genomsnittet för en förlovnings- eller vigselring i Sverige.

Välj rätt alliansring

Det är i princip två saker du behöver tänka på när du väljer alliansring, utöver att du ska hitta den som du tycker ser bäst ut för din egen smak förstås. Det är grundmaterialet i ringen, alltså metallen, och stenarna som sitter på ringen. Metallen kan vara allt från stål till palladium, men guld är vanligast. Prisskillnaden mellan vitguld, gulguld och roséguld är relativt liten, så om du väljer guld som metall bör du istället fokusera på prisvärdet. Nöj dig inte med mindre än 18 karats renhet om du betalar över 10 000 kr.

Medan skillnaden i pris mellan olika guldslag kan handla om en tusenlapp eller mindre så gör stenarna större skillnad. Tänk på att karat mäter tyngd när det kommer till diamanter, och det spelar därför ingen större roll när det kommer till alliansringar eftersom varje sten bara utgör en del av helheten. För att få ett bättre pris kan du välja en ring med färre stenar, en ring där stenarna väger mindre, eller båda delarna. Prisskillnaden kan bli drastisk och en ring med 0,03 carat kan kosta hälften mot en ring som har lika många stenar á 0,06 carat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *