Armband för herrar – så väljer du rätt

Smycken har under lång tid varit ett område med fokus på kvinnor, trots att herrsmycken var ganska vanliga för hundratals år sedan. Lyckligtvis har herrsmycken fått ett uppsving sedan millenieskiftet och nu är det äntligen en växande och allt populärare kategori. Fördelen med det är att du som man (eller den som vill ge en uppskattad gåva till en man) har allt fler, varierade och prisvärda valmöjligheter.

Traditionellt så är klockor och ringar de mest gångbara alternativen för herrar, men armband är ett underskattat alternativ. En uppåtgående trend är att kombinera armband med klockor och/eller ringar för att ge lite mer sofistikation till outfiten. Detta fungerar särskilt bra just eftersom klockor är mycket vanliga bland män, men armband är mindre vanliga, vilket innebär att det signalerar att man tänkt igenom sin personliga stil och gått lite längre än andra.

Med det sagt kan ett armband utan klocka fungera utmärkt också, och den lägre vikten och profilen som ett armband har gör att det passar extra bra för många som har valt bort att bära en klocka.

Pärlor, ankare och andra dekorationer

Herrarmband kan vara relativt minimalistiska eller kraftigt dekorerade, beroende på vilken stil man är ute efter. Armband med ankare slog igenom starkt i början av 2010-talet och är ännu en stark trend som många hakar på. Ankaret ger en liten extra touch till det i övrigt enkla bandet, som ofta utgörs av läder eller flätad tråd. Ankararmband fungerar bra för sig själv eller i kombination med andra smycken, men tänk på att ankaret kan repa andra accessoarer såsom klockor om de bärs sida vid sida på samma handled.

Pärlor kan vara fint och ge en ytterligare dimension till handleden, men används främst som ett komplement till en klocka. Kombinationen av en klocka och ett pärlarmband har blivit en storsäljare som går hem i alla läger, från mer konservativa stillar till renodlad hipster. Till skillnad från armband med ankare så är det en relativt ung trend och därmed något som kommer stå sig under en längre tid framöver.

Trender kommer och går

Det finns också en uppsjö andra dekorationer men de tenderar vara mer nischade. Dödskallar är vanligt, och populärt i yngre åldrar, men något som man mer svårligen kan ta med sig när man växer upp och in i andra sociala sammanhang. Kort sagt så fungerar ett herrarmband med pärlor bättre än ett med dödskallar på ett kontor, eller för den delen ett bröllop. 

Sådana dekorationer kan ändå vara rätt val beroende på vem som ska bära armbandet, men man bör vara medveten om att nischade dekorationer nästan alltid har en kortare livslängd. Ett bra alternativ till de herrarmband som följer modetrenderna, och därmed är mer unik, kan istället vara ett armband med gravyr där bärarens namn framgår.

Läder, silver eller stål – vad passar dig bäst?

Det går inte riktigt att säga vad som är mest klassiskt vad gäller materialval, eftersom armband för herrar är lite för nytt för att ha skapat en tradition. Silver och stål ger ett lite mer kliniskt, maskulint och hårdare utseende som dessutom fungerar med många andra accessoarer och outfits. Läder är också vanligt men har en något varmare och mildare framtoning, som kan vara lite svårare att kombinera. Det är dessutom känsligt för fukt och absorberar exempelvis fett och svett, och kan därmed få en mycket kortare livslängd om man inte tar noga hand om det. Om den som ska bära armbandet sportar mycket är läder inte ett bra alternativ.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *