Allt du behöver veta för att hitta rätt förlovningsringar

Förlovningsringar är den typ av ringar som är mest populära och ständigt eftertraktade. Som kuriosa så är det faktiskt fler som köper förlovningsringar än vigselringar i Sverige och trenden går allt mer mot att förlovningen på många sätt är viktigare än vigseln i moderna förhållanden. Oavsett var du står i den frågan så är en förlovning en speciell och stor händelse som bör förevigas med en riktigt fin ring för båda parter.

Det betyder inte nödvändigtvis att du behöver spendera riktigt stora pengar på ringarna, men samtidigt bör du inte heller sikta för lågt med din budget. Se det som en hållbar investering och tänk på att du ska bära ringen varje dag för resten av livet. Du ska givetvis inte spendera mer än du kan avvara, men det kan vara bättre att lägga en eller ett par tusenlappar mer nu för att slippa ångra dig i flera år framåt.

I slutänden så handlar valet av förlovningsringar mer om andra faktorer än pris, till exempel vilken design och färg som du är bekväm med. Det behöver inte bara passa din (och din partners) stil just nu utan även över längre tid, och detsamma gäller för övriga livsstilsfaktorer. Om du till exempel gillar att vara ute i skog och mark kanske en stor sten som sticker ut från fingret och därmed kan fastna på saker är en mer opraktisk idé än en plattare ring.

Allt handlar om hur du och din partner lever, och hur ni vill leva. Det vet förstås bara ni bäst själva, men oaktat det så behöver ni ta ställning till några olika saker, såsom vilken design, metall och eventuella stenar som ni vill ha.

Två klassiker: gulguld och vitguld

Det vanligaste är att förlovningsringar är i silver eller guld, även om det händer att de är i andra material som titan eller palladium. I allmänhet brukar silver vara vanligare bland yngre, främst eftersom de är väsentligen billigare, men mer mogna par brukar föredra guld. Det är ingen större prisskillnad mellan de två metallerna, så det är en ren smaksak.

Både vitt och gult guld är klassiker, men vitguld anses vara mer modernt och ser mer diskret ut. Det gör också att vitguld kan passa med fler outfits och accessoarer än gulguld. Om ni har för avsikt att använda ringarna dagligen och inte har för vana att bära andra smycken (inklusive klockor) som är i guld så är vitguld ett säkrare val.

Förlovningsringar i titan är inte längre unika, men fortfarande moderna

Guld och silver må vara tidlösa klassiker, och smycken en något konservativ bransch, men tiden går framåt och med den trenderna och utvecklingen. Titan är en metall som knappt användes för förlovnings- och vigselringar fram tills för något årtionde sedan men som nu snabbt blir allt vanligare. Det är dock inte en övergående modetrend utan något som vi är övertygade kommer vara här för att stanna, eftersom det finns goda anledningar att välja titan före guld och silver.

De främsta fördelarna med titan är att det är mycket tåligt, allergivänligt och förvånansvärt lättviktigt. Det är dessutom en relativt sett billig metall och kan kosta så lite som en tiondel av en motsvarande guldring. Prisskillnaden mot silver är mindre. 

Till utseendet kan titan se ut ungefär som silver eller som aluminium beroende på hur det har bearbetats. Vissa föredrar hur titan ser ut men i allmänhet är den gängse uppfattningen att det har mindre djup (i brist på bättre ord) och exklusivitet än andra ädelmetaller som silver, guld eller palladium. Titan som är blankpolerat kan i visst ljus rentav se lite plastigt och kromlikt ut. Med det sagt så är det ett ypperligt metallval som kanske inte faller alla i smaken, men som kan erbjuda väldigt mycket för de som uppskattar hur det ser ut.

Ringar med eller utan diamant

Huruvida man ska ha diamanter eller andra stenar i förlovningsringen är vida omstritt och det finns inget rätt eller fel. Traditionellt har förlovningsringar varit släta, alltså utan större stenar, och istället har vigselringen varit showens stjärna med en stor sten. Då måste man också ha i åtanke att förlovningen nära nog alltid var ett försteg till en vigsel som inte sällan skedde, med moderna mått mätt, ganska snart efteråt. Idag är det vanligt att par är förlovade i många år innan de viger sig, eller helt enkelt aldrig viger sig utan nöjer sig med att ”bara” vara förlovade. Det gör också att vad man bör titta efter i en ring kan vara annorlunda än hur det sett ut genom tiden.

Kanske har ni inte tänkt igenom hur detta kommer se ut för just er, men det bör ni göra innan ni väljer ringar. Om ni tillhör de som inte har en konkret plan och tidslinje för när i framtiden ni ska viga er så kan det vara en god idé att välja en ring som är mer genomtänkt, och kanske mer lik än vigselring i designen och dekorationen, än om ni bara har för avsikt att bära förlovningsringen ett år eller två.

Hitta billiga förlovningsringar på rea

Det kan vara en bra idé att inte spara in allt för mycket på de ringar som ni väljer, eftersom ni kommer bära dem dagligen under en längre tid framöver, särskilt om ni tror att ni kommer bära förlovningsringarna livet ut. Förutsatt att ni har pengar att avvara så är priset mindre viktigt än prisvärdet, eller med andra ord vad ni får för pengarna.

Trots det så är ringar inte billiga och det kan finnas en hel del att spara på att leta efter förlovningsringar som är på rea. Detta är ofta bättre än att leta efter ringar som är billiga i grunden eftersom prisvärdet blir högre på en nedsatt, mer påkostad ring. Butikerna lägger alltid på sina marginaler och det är från den marginalen som priset reduceras när de kör reor och kampanjer, medan kostnaden (och värdet) i själva ringen är bestående.

Även om det kan vara frestande att köpa en ring omedelbart när beslutet om förlovning är taget så rekommenderar vi att ni ger det åtminstone några veckor för att se hur prisläget förändras. Nätbutiker kör ofta rea eller kampanjer och lite tålamod kan innebära sparade tusenlappar för exakt samma ring, eller i bästa fall att ni kan få tag på den perfekta ringen som ni egentligen vill ha men annars inte har råd med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *