Smycken online – bättre eller sämre än i butik?

Vackra smycken passar till alla tillfällen och det är dessutom en utmärkt present. Smycken är bland det finaste man kan få och passar till bröllopet, dopet, examen, konfirmationen eller som julklapp, present på födelsedagar, morsdagar, farsdagar m.m. Man kan ge bort smycken med namn eller gravera in sitt eget. Vill man ha en vigselring till sitt eget bröllop så finns det ett stort utbud av detta på nätet.

Att handla smycken online har många fördelar

Det finns en hel del fördelar med att handla online, och det gäller för smycken precis som för allt annat. Du kan enkelt och bekvämt handla från soffan, eller för den delen ”fönstershoppa” hur länge du vill. Allt du handlar som inte är unikt anpassat för dig (till exempel med gravyr) har du ångerrätt på och kan därmed enkelt returnera det som eventuellt inte passar din kropp eller personliga stil.

Att köpa smycken från en nätbutik blir ofta billigare än att köpa ett smycke i en fysisk butik. Det beror på att konkurrensen helt enkelt är högre på nätet, där alla butiker konkurrerar med hela landet, än de butiker som finns i närheten av där du bor, där konkurrensen garanterat är mindre.

Snabb leverans och betalning mot faktura

Det är bekvämt att handla på nätet, och det blir bättre för varje år. För ett årtionde sedan kunde leveranser utan omsvep ta en vecka eller två och det var främst kortbetalning som gällde. Idag handlar du med ett knapptryck, får leverans på några få dagar, och betalar mot en faktura som dimper in i slutet av månaden. Tänk bara på att aldrig handla för mer pengar än du faktiskt kan avvara. Det kan vara lätt hänt, särskilt när man handlar mot faktura som t.ex. genom Klarna, eftersom man då inte ser att pengarna försvinner från kontot på samma sätt.

Online hittar du smycken för både dam och herr

Utöver att det kan vara bekvämt att handla sina smycken online så finns en kanske större fördel och det är att utbudet är större. Du kan för all del ha den absolut bästa och mest välsorterade smyckesbutiker några få meter från din bostad, men den kommer ändå inte kunna ha samma utbud som nätbutikerna. Och framförallt inte ha samma utbud som alla nätbutiker, och det tar knappt längre tid att kolla i två eller tre nätbutiker istället för en.

Det innebär att du har betydligt större chans att hitta precis sådana smycken som du söker, och inte behöver nöja dig med något som är ungefär rätt. Kanske har du funderat (eller fantiserat) om en viss stil, design eller märke. Med ett större utbud är förstås sannolikheten högre att du hittar något som faller dig i smaken helt och hållet än omvänt.

Fynda smycken billigt på nätet – varje dag är rea

Smyckesbutiker kan inte alltid ha rea, och det finns bara ett begränsat antal i ditt närområde. De har säkert också rea ibland, men du kan behöva vänta rätt länge innan du hittar just det smycke du söker. När du istället kollar på nätet så finns det inte en, fem eller tio butiker utan hundratals att välja på. Det innebär att det nästan alltid finns en rea hos åtminstone en av dem, och eftersom många konsumenter numera jämför priser hos flera butiker så hakar ofta andra butiker på reor och kampanjer.

…men låt oss slå ett slag för din lokala smyckesbutik

Ovan har vi listat många och stora fördelar med att handla smycken på nätet. Trots det vill vi ändå lyfta fram att det finns fördelar med att gå till din lokala handlare. Ja, det blir nästan säkert dyrare och utbudet är garanterat mindre än det du kan hitta på nätet. Men du har möjlighet att prova och titta på produkterna betydligt bättre innan du väljer.

Spelar det någon roll med tanke på ångerrätten? Kanske, kanske inte. Det beror på om du vill anpassa smycket eller inte, för ångerrätten gäller inte för smycken som är gjorda unikt för dig, och dit räknas smycken med gravyr eller en anpassad design. Det beror på att handlaren troligtvis inte kan sälja samma smycke till någon annan för samma pris. Om du överväger att beställa en anpassning av smycket innan du provar det bör du i första hand gå till en smyckeshandlare i ditt närområde, alternativt köpa smycket online och sedan anpassa det hos en lokal butik.

Du kan dessutom ibland hitta smycken extra billigt genom exempelvis auktioner som sker hos din lokala pantbank eller liknande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *